Συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα

Μια σημαντική συνάντηση για το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Απριλίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου στην Οινότρια Γη του Κώστα Λαζαρίδη, στο Καπανδρίτι.

 

Έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από τότε που άρχισε να συζητάται η ιδέα της οργάνωσης ενός συνεδρίου με αντικείμενο την καταγραφή των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον ελληνικό αμπελώνα και, φυσικά, των πιθανών λύσεων.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει τελικά στις 20 και 21 Απριλίου, στους εντυπωσιακούς χώρους της Οινότριας Γης, στο Καπανδρίτη Αττικής. Η πρώτη ημέρα θα αρχίσει με μια γρήγορη αποτύπωση των προβλημάτων των αμπελώνων της Νεμέας, της Νάουσας, της Σαντορίνης και της Μαντινείας, από αντίστοιχους οινοποιούς που γνωρίζουν τις περιοχές καλά. Στη συνέχεια θα γίνουν 17 ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, ως επί το πλείστον γεωπόνους, οι οποίοι θα αναφερθούν στα πιο διαδεδομένα προβλήματα ή προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έλληνες αμπελουργοί, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε αυτά. Στόχος, εδώ, είναι οι σύνεδροι να αποκομίσουν και πρακτικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στη δουλειά τους.

Τη δεύτερη ημέρα η συζήτηση θα διευρυνθεί σε θέματα πιο δομικά και θεσμικά, με τοποθετήσεις λίγο μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Ο Άγγελος Ρούβαλης, για παράδειγμα, θα παρουσιάσει τα μεγέθη του ελληνικού αμπελώνα, ο Κώστας Μπακασιέτας θα τοποθετηθεί ως προς τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ο Θοδωρής Γεωργόπουλος θα μιλήσει για τους θεσμούς και την οργάνωση του αμπελοοινικού κλάδου και ο Γιάννης Βογιατζής για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αμπελουργία. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Στέργιου Τατάγια, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος οσάκις έχει μιλήσει σε ελληνικό ακροατήριο το έχει αφήσει με ανοιχτό το στόμα, με το βάθος των γνώσεων που έχει και από το γεγονός ότι τα λέει πολύ «έξω από τα δόντια».

Η συνάντηση θα κλείσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων.

Η συμμετοχή στο συνέδριο κοστίζει 40€ την ημέρα ή 70€ και για τις δύο ημέρες. Πληροφορίες στο τηλ.: 210 766 60560.

 

Πιο αναλυτικά, οι ομιλίες έχουν ως εξής:

Γιάννης Βογιατζής - Δρ. Οινολόγος-Οινοποιός

Στρατηγικό σχέδιο για το branding και το marketing του ελληνικού κρασιού: προκλήσεις για την ελληνική αμπελουργία

Η παραγωγή σταφυλιού για την οινοποίηση πρέπει να είναι βιώσιμη και η προσφορά της πρώτης ύλης σταθερή. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό, με σκοπό την παραγωγή διαφοροποιημένων και ανταγωνιστικών κρασιών με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής, ανάλογα με την αγορά που απευθύνονται και με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για να επιτευχθούν όλα αυτά είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τον ελληνικό αμπελώνα ανάλογο με εκείνο που υλοποιήθηκε για το ελληνικό κρασί και να είναι απόλυτα συνδεδεμένο μαζί του. Αυτά πρεσβεύει ο Γιάννης Βογιατζής στην ομιλία του, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα της αμπελουργίας μπορεί και πρέπει να έχει συλλογικό και συνεργατικό χαρακτήρα. Μιλά δε για χάραξη κατευθύνσεων, αφού πρώτα διαγνωστεί πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε και καταλήγει επισημαίνοντας πως ανάμεσα στους πολλούς επιμέρους τομείς του ζητήματος δεν μπορεί παρά να βρίσκεται και η οινοποίηση, η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί μόνη της.

 

Θεόδωρος Γεωργόπουλος Καθηγητής Αμπελοοινικού Δικαίου Παν. Reims

Θεσμοί και οργάνωση του αμπελοοινικού κλάδου

Οι πολλές αλλαγές που έχει φέρει ήδη στο αμπέλι και το κρασί της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΚΟΑ οίνου, αυτές που επιφυλάσσει η νέα ΚΟΑ, καθώς και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις, προμηνύουν σημαντικές ανακατατάξεις στην κατά πολλούς ελλιπή θεσμική οργάνωση του αμπελοοινικού τομέα της Ελλάδας. Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος παρουσιάζει με απλό και κατατοπιστικό τρόπο μοντέλα θεσμικής οργάνωσης άλλων οινοπαραγωγικών κρατών, κυρίως εκείνων που έχουν ισχυρή οινική παράδοση και επιχειρεί να αποτυπώσει τις βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ελληνικό μοντέλο θεσμικής οργάνωσης του κλάδου. Στο μοντέλο αυτό δοκιμασμένες μέθοδοι προσαρμόζονται στις ελληνικές ανάγκες, εξυπηρετώντας όμως ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις.

 

Δημήτρης Δήμου Γεωπόνος-Ιολόγος MSc

Η  παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα η υπόθεση «πολλαπλασιαστικό υλικό» (standard: κίτρινης ετικέτας και πιστοποιημένο: μπλε ετικέτας) παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Τα κρατικά κτήματα μητρικών φυτειών δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και σαρώνονται από ασθένειες. Τα ιδιωτικά, των φυτωριούχων, ελέγχονται σπάνια ή υποτυπωδώς. Έτσι, ιοί και άλλα παθογόνα παρελαύνουν στους ελληνικούς αμπελώνες, καθώς ακόμα και το πολλαπλασιαστικό υλικό που διακινείται από άλλες χώρες της Ε.Ε. στην πράξη δεν αποτελεί εγγύηση, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ποικιλίες. Τα προβλήματα είναι σε έξαρση και στους νέους αμπελώνες δυναμικών περιοχών (που γερνούν πρόωρα) με αποτέλεσμα, παρά τις υπερλιπάνσεις, να μην επιτυγχάνονται ομοιόμορφοι χρωματισμοί και ωρίμαση, υψηλοί σακχαρικοί τίτλοι κ.ά. Αυτά επισημαίνει ο Δημήτρης Δήμου στην ομιλία του και τονίζει πως η γρήγορη υλοποίηση του νέου κανονισμού παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για το αμπέλι κρίνεται πια περισσότερο από αναγκαία. Προτείνει δε το μοντέλο της Απουλίας όπου πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα συνεργάζονται με την ένωση φυτωριούχων, η οποία διατηρεί τις μητρικές φυτείες συλλογικά.

 

Γιάννης Κανάκης - Γεωπόνος-Οινολόγος MSc

Ωρίμαση σταφυλιών: η επίτευξη και ο προσδιορισμός της βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας

Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στην καλλιέργεια της αμπέλου είναι η ωρίμαση του σταφυλιού και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας του τρύγου. Με πρακτικό και κατανοητό τρόπο, ο Γιάννης Κανάκης αναφέρεται στο θέμα, ξεκινώντας από τα στάδια ανάπτυξης της ράγας, έως τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του τρύγου, αναφέροντας κάθε φορά σχετικά παραδείγματα. Κύρια σημεία της ομιλίας του είναι οι παράμετροι αξιολόγησης της ποιότητας των σταφυλιών και πώς αυτοί επηρεάζονται, καθώς και οι ενδείξεις ποιότητας μέσω της της σωστής δειγματοληψίας για την παρακολούθηση της ωρίμασης. Επίσης, ο ομιλητής θα θίξει τα κρίσιμα θέματα της ασύγχρονης ωρίμασης και των δυνατοτήτων μείωσης της ετερογένειας κατά την ωρίμαση του σταφυλιού.

 

Ηλίας Κόρκας Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών

Εγκατάσταση αμπελώνα, οι κρίσιμες αποφάσεις

Ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα στον ελληνικό αμπελώνα είναι το τυχαίο πολλών φυτεύσεών του. Στην ομιλία του Ηλία Κόρκα τίθενται επί τάπητος οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από την εγκατάσταση ενός αμπελώνα και αφορούν τόσο τεχνικά, όσο και οικονομικά θέματα. Τα θέματα αυτά αποτελούν κριτήρια για τη μακροβιότητα, για την ποιότητα και για την αποδοτικότητά του αμπελώνα. Τέτοια είναι π.χ. η επιλογή της τοποθεσίας φύτευσης, η κατάλληλη προετοιμασία και η διαμόρφωση του εδάφους, η επιλογή ποικιλίας αμπέλου και υποκειμένου, η κατεύθυνση των γραμμών φύτευσης, οι αποστάσεις φύτευσης, το σύστημα διαμόρφωσης κ.λπ. Ο ομιλητής αναφέρεται σε όλους τους παράγοντες που συμβάλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός υγιούς και αποτελεσματικού αμπελώνα οινοπαραγωγής.

 

Γιώργος Κοτσερίδης Επικ. Καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών

Συνεργασία αμπελοοινικών εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων

Ο Γιώργος Κοτσερίδης παρουσιάζει το μοντέλο του Καναδά, όπου φορείς αμπελουργών και οινοποιών συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς φορείς, συμμετέχοντας ενεργά στα πανεπιστήμια. Στην άμεση συμμετοχή εκπροσώπων στηρίζεται και η πρότασή του για την Ελλάδα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα με όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που σχετίζονται με το αμπέλι και το κρασί, που θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο ινστιτούτο οίνου και αμπέλου της χώρας. Ο ομιλητής αναφέρεται επίσης στο μέλλον της αμπελοοινικής Ελλάδας και τωβ γηγενών μας ποικιλιών, για τις οποίες δεν έχουν ακόμα βρεθεί οι βέλτιστες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης. Η χρηματοδότηση όλων αυτών μέσω νέων θεσμών, ολοκληρώνει τον προβληματισμό του ομιλητή.

 

Στέφανος Κουνδουράς Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ

Φυσικό Περιβάλλον της Αμπέλου – Μεθοδολογία καθορισμού ζωνών

Τερουάρ: για κάποιους εξωτική και για άλλους αμφιλεγόμενη έννοια του αμπελοοινικού στερεώματος, της οποία ο Στέφανος Κουνδουράς, στο πρώτο μισό της ομιλίας του, εξηγεί τη σημασία. Προσδιορίζονται παράγοντες που επηρεάζουν το τερουάρ, καθώς και ο ρόλος του στην ποιότητα των προϊόντων, όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη (με παραδείγματα, κυρίως από τη Γαλλία). Κατόπιν, ο ομιλητής προσδιορίζει πώς ο όρος τερουάρ γίνεται πια επίσημα αποδεκτός από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), όπου ανήκει και η Ελλάδα. Πώς όμως διασφαλίζεται το τερουάρ; Η απάντηση δίνεται στο δεύτερο μέρος της ομιλίας και αφορά τον καθορισμό αμπελουργικών ζωνών, διαδικασία που στηρίζεται σε συγκεκριμένη μεθοδολογία δύο αξόνων: έδαφος και κλίμα. Το δε πλαίσιό της βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται να ψηφιστεί από τον OIV μέσα στην επόμενη χρονιά.

 

Κώστας Μπακασιέτας Γεωπόνος-Οινολόγος MSc

Ελληνικές ποικιλίες, το σήμερα και το αύριο του ελληνικού αμπελώνα

Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του ελληνικού κρασιού θεωρούνται οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Πόσες, όμως, από αυτές είναι πραγματικά αξιόλογες, αναρωτιέται ο Κώστας Μπακασιέτας; Εξάλλου, ελάχιστες έχουν μελετηθεί σε βάθος και πολλοί οινοποιοί δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες των περισσότερων γηγενών ποικιλιών. Ο ομιλητής αναφέρεται επίσης στις γνώμες ξένων επιστημόνων για τις ελληνικές ποικιλίες αλλά και στην παρουσία τους εκτός Ελλάδος. Η ομιλία ολοκληρώνεται με αναφορές στην κατάσταση του ελληνικού αμπελώνα αλλά και με προτάσεις για τη σωστή αξιολόγιση των ποικιλιών.

 

Κατερίνα Μπινιάρη Επικ. Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κλωνική επιλογή αμπέλου

Η κλωνική επιλογή αμπέλου φαντάζει άκρως επιστημονικό θέμα. Ωστόσο, η Κατερίνα Μπινιάρη το φωτίζει και με απλά λόγια μας δίνει να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι για πλήθος πραγμάτων: για τη διάσωση των γηγενών ποικιλιών, για τη διατήρηση του γενετικού υλικού και την καλλιέργεια του αμπελώνα, όπου έχει σημαντικές πρακτικές επιπτώσεις, π.χ. στην ωρίμαση, στον τρύγο και, γενικότερα, στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Κύριο χαρακτηριστικό της κλωνικής επιλογής αμπέλου είναι η μακρά χρονική της διάρκεια, επειδή πρέπει να μελετηθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Υπάρχουν δε, γηγενείς ποικιλίες όπου η κλωνική επιλογή έχει προχωρήσει (π.χ. ξινόμαυρο, μοσχοφιλέρο), με πρωτόκολλα που είναι ήδη κατατεθημένα στο υπουργείο. Πάντως, στην παρούσα, πρώιμη ακόμα φάση της κλωνικής επιλογής αμπέλου στην Ελλάδα, οι αμπελουργοί δεν έχουν παρά να επιλέγουν προσεκτικά φυτωριούχο, εάν θέλουν να έχουν εγγυήσεις για τα φυτά που φυτεύουν.

 

Νίκος Νικολάου Καθηγητής ΑΠΘ

Οι κυριότερες φυσιολογικές διαταραχές της αμπέλου

Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό, αλλά και πολλούς άλλους αμπελώνες. Όταν δεν προκύπτουν από κάποιον παθογόνο οργανισμό, οι φυσιολογικές διαταραχές οφείλονται στην επίδραση δυσμενών συνθηκών του περιβάλλοντος ή στην έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου, απαραίτητου για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης λειτουργίας του φυτού. Συχνά οι διαταραχές προκύπτουν από αβλεψίες, ελλιπείς αναλύσεις ή λάθος εκτιμήσεις και επιλογές, ενώ συχνά, οι ισχύουσες διατάξεις στην Ελλάδα αντί να βοηθούν επιφέρουν προβλήματα (π.χ. σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή υποκειμένων). Αυτά υποστηρίζει ο Νίκος Νικολάου στην ομιλία του, κατά την οποία αναφέρεται στους επικρατέστερους επιστημονικούς τρόπους αντιμετώπισης (ή και πρόληψης) του εν λόγω προβλήματος, που είναι γνωστοί παγκοσμίως.

 

Άγγελος Πατάκας Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μεθοδολογίες ορθολογικής διαχείρισης αρδευτικού νερού σε αμπελώνα

Η ανάγκη κατάλληλης, αλλά και φειδωλής διαχείρισης των αρδευτικών υδατικών πόρων είναι κάτι εύλογο, πολύ δε περισσότερο σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, μιλώντας για το αμπέλι δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να ταχθούν εναντίον της άρδευσης, θεωρώντας την αντιστρόφως ανάλογη της καλής ποιότητας. Ωστόσο είναι πλέον αποδεκτό πως το νερό είναι απαραίτητο, τουλάχιστον σε κάποια στάδια του ετήσιου κύκλου της αμπέλου. Έτσι, για τη χρήση του χρειάζεται στρατηγική, που στηρίζεται σε δύο παράγοντες: το πότε και το πόσο. Πότε πρέπει να ποτίσουμε, κάτι που εξαρτάται από τις εκάστοτε απαιτήσεις των φυτών και πόσο, ανάλογα με την υδατική κατάστασή τους. Με αυτά τα κομβικά θέματα ασχολείται ο Άγγελος Πατάκας στην ομιλία του, καθώς και με την αναφορά στην πειραματική ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνικών και μεθοδολογιών προς την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων.

 

Δέσποινα Πετούμενου Δρ. Γεωπόνος-Οινολόγος

Χρήση αντιδιαπνευστικών ουσιών σε οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι αμπελουργοί σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίλυση πρακτικών προβλημάτων που αφορούν την έλλειψη νερού και τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι θερμοκρασίες μάλιστα αυτές καταγράφονται κυρίως κατά την περίοδο της ωρίμασης του σταφυλιού και δυσχεραίνουν την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ορθολογική εφαρμογή των αντιδιαπνευστικών στις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη επίτευξη των επιθυμητών χαρακτηριστικών ποιότητας του παραγόμενου οίνου. Η Δέσποινα Πετούμενου μας διαφωτίζει σχετικά με τις ορμόνες αυτές, ενώ παράλληλα, διευκρινίζει τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κάθε φορά που εφαρμόζονται.

 

Άγγελος Ρούβαλης Οινολόγος, Πρόεδρος  Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου

Ελληνικός αμπελώνας: μεγέθη, κατανομή, κλήρος, πόροι και βιωσιμότητα

Παρότι στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε πολλά και κυρίως έγκυρα στατιστικά στοιχεία, ο Άγγελος Ρούβαλης δίνει εδώ αρκετά, καλύπτοντας ιστορικά την αμπελοκαλλιέργεια, την κατανάλωση κρασιού και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο για το ελληνικό κρασί. Σε δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ασχολείται με την πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού αμπελώνα, το κόστος καλλιέργειας και τους πόρους βιωσιμότητάς του. Καταλήγει δε, με ένα από τα πλέον καυτά θέματα, αυτό των φυτεύσεων (απαγόρευση ή μη, δικαιώματα κ.λπ.) και τον καθορισμό των σχετικών εμποδίων προς υπερπήδηση.

 

Γιώργος Σαλπιγγίδης Δρ. Γεωπόνος

Συμβατική, ολοκληρωμένη και βιολογική αμπελουργία

Ο κόσμος σήμερα σκέφτεται όλο και περισσότερο οικολογικά και ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Καθώς εντείνεται η τάση για «πράσινα» προϊόντα το κρασί δεν μένει εκτός διαδικασίας. Έτσι, αναλόγως πληθαίνουν οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί που στρέφουν το βλέμμα τους προς εναλλακτικές μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας. Ο Γιώργος Σαλπιγγίδης ρίχνει φως στα βασικά χαρακτηριστικά κάθε είδους εκ των τριών κύριων μεθόδων καλλιέργειας (συμβατική, ολοκληρωμένη και βιολογική), όσον αφορά το αμπέλι, έχοντας ασχοληθεί επί μακρόν με αυτές. Μιλώντας με απλό και γλαφυρό τρόπο, χωρίς τεχνικά χαρακτηριστικά που κουράζουν, ξεκινά με παραδείγματα από περιοχές που δραστηριοποιείται ο ίδιος. Εκεί όμως που εστιάζει είναι στα οφέλη και στις δυσκολίες κάθε μιας μεθόδου καλλιέργειας, συγκρίνοντάς τις. Τέλος, αναφέρεται στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους, αλλά και σε προτάσεις περί της πιστοποίησής τους.

 

Χαρούλα Σπινθηροπούλου Δρ. Γεωπόνος-Οινολόγος

Χαρακτηριστικά μιας οικογενειακής αμπελοοινικής εκμετάλλευσης

Με την αμεσότητα που πηγάζει από την προσωπική εμπειρία αλλά και με  επιστημονική προσέγγιση, η Χαρούλα Σπινθηροπούλου ασχολείται στην ομιλία της με ό,τι μπορεί να αφορά μια οικογενειακή αμπελοοινική εκμετάλλευση. Αρχικά ξεκαθαρίζει τι ακριβώς είναι μια μικρή αμπελοοινική εκμετάλλευση, πώς στήνεται και, κυρίως, ποια είναι τα βασικά προβλήματα και πλεονεκτήματά της. Θίγονται θέματα όπως ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω εγχειρήματα, καθώς και οι στρατηγικές πώλησης και μάρκετινγκ που μπορούν να ακολουθήσουν. Δίνονται τέλος παραδείγματα από ανάλογες εκμεταλλεύσεις του εξωτερικού, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Ελλάδας.

 

Νίκη Ταβερναράκη Δρ. Γεωπόνος-Οινολόγος

Επίδραση της αραίωσης φορτίου στην ποιότητα των σταφυλιών

Με τα προβλήματα που δημιουργεί η υψηλή στρεμματική απόδοση ασχολείται στην ομιλία της η Νίκη Ταβερναράκη, η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα πειραμάτων αραίωσης φορτίων που έγιναν στην Κρήτη σε κοτσιφάλι και σιρά. Τα πειράματα εστιάζουν στο πότε πρέπει να γίνουν οι επεμβάσεις αραίωσης φορτίου για καλύτερη τεχνολογική και φαινολική ωρίμαση. Από αυτά καταδείχθηκε πως με αραίωση κατά 30-40% κατά την καρπόδεση επιτυγχάνεται πρωίμιση, ενώ με ανάλογη επέμβαση κατά τον περκασμό επιτυγχάνεται βελτίωση των φαινολικών δεικτών (η επίδραση στην ποσότητα της παραγωγής είναι τελικά πολύ μικρότερη από το προαναφερθέν ποσοστό αραίωσης).

 

Δημήτρης Τάσκος Γεωπόνος-Οινολόγος MSc

Τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας στην αμπελουργία

Στο σημερινό, έντονα ανταγωνιστικό αμπελοοινικό περιβάλλον, ο σχεδιασμός και κατόπιν η διαχείριση ενός αμπελώνα έχουν υψηλές απαιτήσεις πληροφορίας, για την απόκτηση της οποίας απαραίτητες είναι ειδικά δεδομένα. Αυτά μπορούν πλέον να δοθούν από σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής (π.χ. δορυφορικές φωτογραφίες, ανίχνευση εδάφους με ηλεκτρομαγνητισμό κ.ά.). Στην ομιλία του Δημήτρη Τάσκου μαθαίνουμε για τα σύγχρονα αυτά εργαλεία, που παρέχουν δεδομένα για την αξιοποίηση των πόρων ενός αμπελώνα. Η χρήση τους επιτρέπει την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, για την αντιμετώπιση της διακύμανσης των αμπελουργικών χαρακτηριστικών (π.χ. την ανομοιογένεια του εδάφους), κεφαλαιοποιώντας την θετικά. Η ομιλία συνδέει τη θεωρία με την πράξη, αφού αναφέρονται περιπτώσεις εφαρμογής σε αμπελώνες της Ελλάδας, αποτελέσματα έρευνας και έως τώρα εμπειριών.

 

Στέργιος Τατάγιας Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Γεωργίας

Η αμπελοοινική πολιτική της Ε.Ε. και οι τρόποι αξιοποίησής από την Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό κρασί έχει εκμεταλλευτεί σε ικανοποιητικό βαθμό την ΚΟΑ οίνου, με σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως στο κομμάτι προώθησης-προβολής. Τι φέρνει όμως για τον ελληνικό αμπελοοινικό κλάδο η νέα ΚΟΑ και ποιοι είναι οι τρόποι αξιοποίησης της αμπελοοινικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα; Απαντήσεις στα καυτά αυτά ερωτήματα δίνει ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες του θέματος, ο Στέργιος Τατάγιας, της Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τατάγιας μιλά για την ΚΟΑ οίνου και τις ιδιομορφίες της, για τη σημερινή κατάσταση και τις αναμενόμενες εξελίξεις, ιδίως στο κομμάτι της προώθησης-προβολής και για την προβληματική του τομέα στην Ελλάδα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Τέλος, στην ομιλία του ασχολείται με το κομβικό ζήτημα της απαγόρευσης ή της απελευθέρωσης των φυτεύσεων.

 

Χαρά Τσουγκριάνη Γεωπόνος MSc

Θρέψη και λίπανση της αμπέλου

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των αμπελουργών έχει να κάνει με τη σωστή επιλογή λιπάσματος, αφού κάθε λάθος δημιουργεί πολλά προβλήματα. Από την άλλη μεριά, λόγω της ποικιλομορφίας των παραγόντων που επηρεάζουν την καλλιέργεια της αμπέλου, «συνταγή» σωστής λίπανσης δεν υπάρχει. Κάθε αμπελώνας αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των πρέμνων του με στόχο την κατάστρωση του κατάλληλου προγράμματος λίπανσης. Η εκτίμηση της ανόργανης θρέψης ενός αμπελώνα γίνεται με το συνδυασμό των αποτελεσμάτων από αναλύσεις εδάφους και φύλλων και από τη μακροσκοπική εξέταση των πρέμνων του. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους δίνει αποτελέσματα εξίσου σημαντικά και η εφαρμογή τους απασχολεί τη Χαρά Τσουγκριάνη στην ομιλία της.

Πηγή: The Food & Leisure Guide

TORUS web site
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies