Εσοδεία 2012: Περίεργη και Ενδιαφέρουσα (Μέρος Α’)

Η εσοδεία του 2012 χαρακτηρίζεται πανελλαδικά από σημαντικές βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.

Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των φυτών λόγω των δυσμενών συνθηκών του καλοκαιριού που διαμορφώθηκαν από τρεις παράγοντες:

α) Υψηλή ηλιοφάνεια και θερμικό άθροισμα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών.

β) Καλοκαιρινή ανομβρία

γ) Συνεχείς βοριάδες από τα τέλη Ιουνίου που υποβοήθησαν την καταπόνηση και το υδατικό στρες.

Οι ως άνω παράγοντες πρωίμισαν εξαιρετικά την παραγωγή και επιπλέον στέγνωσαν τους καρπούς και μείωσαν τις ποσότητες που αναμενόντουσαν.

Τέλος, ισχυρές βροχοπτώσεις στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ξεμπλόκαραν την ωρίμανση στις όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Ξυνόμαυρο, Ροδίτη, Αγιωργήτικο, Μοσχοφίλερο) και του έδωσαν νέες δυνατότητες.

Τα σταφύλια σε όλες τις περιπτώσεις ήταν υγιή και τα γευστικά αποτελέσματα, διαφορετικά ανά αμπελουργική ζώνη αναμένονται με ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη κερδισμένη της φετινής χρονιάς φαίνεται πως είναι η ζώνη της Μαντινείας στην οποία όλοι οι παράγοντες λειτούργησαν ευνοϊκά.

Το 2012 μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική χρονιά για το Μοσχοφίλερο.

Αναλυτικότερα από τις διάφορες αμπελουργικές ζώνες καταγράφονται τα ακόλουθα:

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΜΑΡΩΝΕΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, η Άνοιξη με αρκετές βροχοπτώσεις. Το κλίμα ήταν δροσερό με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες ως τις αρχές του καλοκαιριού. Η ανάπτυξη των πρέμνων ήταν ικανοποιητική και η ανθοφορία πρώιμη σε σχέση με αυτή του προηγούμενου έτους. Το καλοκαίρι είχε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τη γρήγορη ωρίμανση των σταφυλιών και τον πρώιμο τρυγητό. Ποσοτικά υπήρξε σχετικά μικρότερη παραγωγή σε σχέση με το 2011 κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 10%. Λόγω του καλού καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα σταφύλια είχαν πρώιμη ωρίμανση και τρυγήθηκαν σε καλή κατάσταση χωρίς ασθένειες.

Οι τιμές των λευκών και ερυθρών ποικιλιών διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα έως ελαφρώς υψηλότερες.

ΔΡΑΜΑ

Οι βροχοπτώσεις πριν τον περκασμό κατά την διάρκεια του Ιουνίου και το στεγνό ηλιόλουστο υπόλοιπο καλοκαίρι, συμβάλουν στην βέλτιστη και αρμονική ωρίμανση των σταφυλιών μας, απαλλαγμένα από οποιοδήποτε ίχνος μυκητιάσεων.

Οι στρεμματικές αποδώσεις για τον τρύγο του 2012 ήταν αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή χρονιά κατά ποσοστό 25 -30 % λόγω του σπάνιου και τεταμένου καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από υγιεινής απόψεως , τα σταφύλια μας ήταν άριστα. Τεχνολογικά και αρωματικά, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Ενώ χρωματικά παρουσιάζεται μία μικρή μείωση της εκχυλισιμότητας σε ορισμένα αγροτεμάχια ελαφριάς σύστασης με Merlot, που στρεσαρίστηκαν υδρικά.

Οι τιμές των σταφυλιών κυμάνθηκαν στα ίδια υψηλά επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ & ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πολλές βροχοπτώσεις την Άνοιξη και τον Ιούνιο, οι οποίες πρόσφεραν στο αμπέλι υδατικά αποθέματα που το βοήθησαν να ανταπεξέλθει στους θερμούς μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου όπου παρουσιάστηκε σχετική ξηρασία χωρίς όμως να σημειωθούν καύσωνες.

Η καλοκαιρινή περίοδος με κανονικές θερμοκρασίες είχε ως αποτέλεσμα την καλή ωρίμανση των οινοστάφυλων και τον πρώιμο τρυγητό.

Φέτος η σοδειά είναι μειωμένη σε ποσότητα της τάξεως του 30 % σε σχέση με πέρσι. Λόγω ξηρασίας δεν υπήρξαν προβλήματα ασθενειών. Στη Χαλκιδική η ποιότητα των σταφυλιών ήταν καλή με φυσιολογικά χαμηλές οξύτητες για τα λευκά Sauvignon blanc και Chardonnay. Καλές οξύτητες για το Ασύρτικο, Ροδίτθ και Αθήρι. Η ποιότητα των σταφυλιών στο Άγιο Όρος ήταν πολύ καλή για τις όψιμες ποικιλίες (Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο, Ροδίτη) και καλή για τις υπόλοιπες (Merlot, Grenache, Sauvignon bl.).

ΑΜΥΝΤΑΙΟ

Η χρονιά ήταν πολύ καλή από άποψη καιρικών συνθηκών. Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν μέχρι και το μήνα Μάιο, χωρίς όμως να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα ασθενειών, παρά μόνο κάποια ανθόρροια στους πολύ ζωηρούς κλώνους των ποικιλιών Merlot και Sauvignon.

Στα μέσα Ιούνη σημειώθηκε σημαντική χαλαζόπτωση που κάποιες περιοχές του Αμυνταίου κατέστρεψε μέχρι και το 70% της παραγωγής. Ακολούθησε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό καλοκαίρι με πολύ καλές θερμοκρασίες που συνέβαλαν στην πολύ καλή ωρίμανση των πρώιμων ποικιλιών (Sauvignon, Chardonnay, Traminer) στις συνήθεις ημερομηνίες (τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη) και ένα εξίσου ευνοϊκό φθινόπωρο, με εξαίρεση κάποιες βροχές που σημειώθηκαν στα μέσα Σεπτέμβρη και οδήγησαν σε μερική οψίμιση της ήδη όμως πρώιμης χρονιάς. Έτσι ακόμα και οι όψιμες ποικιλίες (Ροδίτης, Ξινόμαυρο) τρυγήθηκαν 10 μέρες νωρίτερα από τις συνήθεις ημερομηνίες (μέσα Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη), δίνοντας πολύ καλής ποιότητας σταφύλια.

Η παραγωγή λόγω χαλαζιού και των ξηροθερμικών συνθηκών του καλοκαιριού ήταν μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ποιότητα των πρώιμων ποικιλιών είναι εξαιρετική, καλύτερη ακόμα και απότην περσινή (πολύ καλά αρώματα και πολύ καλή οξύτητα). Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες φαίνεται ότι η χρονιά είναι μία από αυτές που τόσο ο Ροδίτης, όσο και το Ξινόμαυρο ωριμάζουν καλά στο Αμύνταιο.

Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 10 λεπτά χαμηλότερα από τις περσινές.

ΝΑΟΥΣΑ

Η αντίθεση μεταξύ των συνθηκών της άνοιξης και του καλοκαιριού ήταν το κύριο χαρακτηριστικό και αυτής της περιοχής στη βόρεια Ελλάδα. Έτσι, η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την ψηλή μέση θερμοκρασία, οδήγησαν πολλούς αμπελώνες σε υδατική καταπόνηση.

Μέση μείωση της παραγωγής των αμπελώνων όλων των ποικιλιών 20% και επιτάχυνση της συσσώρευσης των σακχάρων. Παρατηρήθηκε πρωίμιση της τάξεως των δύο εβδομάδων. Οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου, όπου υπήρχε η δυνατότητα καθυστέρησης του τρυγητού, έδωσαν εξαιρετικά σταφύλια.

Φαίνεται πως στους αμπελώνες του Ξινόμαυρου, που δεν καταπονήθηκαν έντονα από τις συνθήκες του καλοκαιριού, η ωρίμαση προχώρησε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες της περιοχής.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν πολύ καλό χρώμα, είναι γεμάτοι με ικανοποιητικό αρωματικό δυναμικό ενώ ορισμένες επιλογές Ξινόμαυρου εμφανίζονται και πολύ αρωματικές.

Οι τιμές των σταφυλιών κινήθηκαν στα επίπεδα του 2011, με κάποια πτωτική τάση σε ορισμένες περιπτώσεις Αναμένονται πολύ καλά αποτελέσματα από την περιοχή της Νάουσας.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

Έντονη ήταν η αντίθεση μεταξύ της αρχής της περιόδου και του υπολοίπου της από την έναρξη του καλοκαιρού ως τον τρύγο. Παρότι οι βροχοπτώσεις τις άνοιξης ήταν ικανοποιητικές δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των αμπελιών για νερό, λόγω των δυσμενών συνθηκών του καλοκαιριού. Το συνολικό ύψος βροχής στην βλαστική περίοδο ήταν 65% χαμηλότερο ενώ το θερμικό άθροισμα και η ηλιοφάνεια ήταν 12% ψηλότερα, από τους αντίστοιχους μέσους όρους της τελευταίας εξαετίας.

Μέση μείωση της παραγωγής των αμπελώνων όλων των ποικιλιών 20%. Η ωρίμαση επιταχύνθηκε ως προς τη συσσώρευση των σακχάρων κυρίως και όλες οι ποικιλίες ωρίμασαν κατά δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η χρονιά ήταν πολύ απαιτητική και ξεπέρασε τις δυνατότητες διαχείρισης του αμπελουργού. Οι Λευκοί οίνοι εμφανίζουν ικανοποιητικό άρωμα, και πλούσιο σώμα.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν ικανοποιητικό χρώμα και όγκο.

Η τιμή των σταφυλιών κινήθηκε στο εύρος της περυσινής περιόδου.

Συμπερασματικά, η χρονιά ήταν δύσκολη με ικανοποιητικά όμως αποτελέσματα.

ΠΑΓΓΑΙΟ

Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνέχεια η άνοιξη ήταν σχετικά δροσερή με πολλές και συχνές βροχές που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου.

Η ωρίμανση των σταφυλιών ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, με υψηλές θερμοκρασίες, πολύ καλή ηλιοφάνεια και χωρίς βροχοπτώσεις. Οι παραπάνω συνθήκες οδήγησαν στην πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών με αποτέλεσμα ο τρυγητός να αρχίσει στις 10 Αυγούστου.

Τέλος το χαρακτηριστικό των κρασιών του 2012, λευκών και ερυθρών, είναι η εξαιρετικά πλούσια και βελούδινη γεύση τους, που οφείλεται στη χαμηλή στρεμματική απόδοση και στις προαναφερόμενες συνθήκες ωρίμανσης των σταφυλιών.

ΟΣΣΑ, ΠΛΑΓΙΕΣ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

Η άνοιξη πάντα προδικάζει την εξέλιξη και την ποιοτική διαφορά των σταφυλιών.

Η άνοιξη στην Όσσα υπήρξε πολύ εποικοδομητική με τις συχνές βροχές και την πολύ χαμηλή θερμοκρασία που δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν ασθένειες και μύκητες επιζήμιοι.

Το καλοκαίρι ήταν πολύ καλό, αν εξαιρέσουμε το δεκαήμερο των υψηλών θερμοκρασιών όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας βοήθησαν κατά πολύ την συνέχιση της ωρίμανσης.

Ωστόσο στην περίοδο του τρύγου, που ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, διαπιστώσαμε εξαιρετική ποιότητα αλλά χαμηλή στρεμματική απόδοση έως και 40%.

ΕΠΑΝΟΜΗ

Από την αρχή της χρονιάς παρατηρήθηκε πρωίμηση του βλαστικού κύκλου. Η έκπτυξη των οφθαλμών ξεκίνησε νωρίτερα κατά 12 ημέρες ενώ η ανθοφορία κατά 10 ημέρες. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν όλον το μήνα Ιούλιο, καθώς και η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων είχαν τελικά ως αποτέλεσμα την πρωίμηση του τρύγου κατά 7 ημέρες.

Φέτος, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι.

Η χρονιά φαίνεται να είναι εξαιρετική με κρασιά πλούσια και αρωματικά.

Τα κόκκινα κρασιά παρουσιάζουν έντονα βαθύ χρώμα.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΡΑΨΑΝΗ

Η οινική χρονιά του 2012 χαρακτηρίζεται από τις πολλές βροχές και τις μέτριες θερμοκρασίες για την περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τη βροχερή άνοιξη αλλά και από την απουσία καύσωνα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των σταφυλιών και τον τρυγητό. Απουσία καύσωνα το καλοκαίρι. Χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες το βράδυ και φυσιολογικές την ημέρα. Η παραγωγή σταφυλιών ήταν ελαφρά μειωμένη σε σχέση με πέρσι 10 – 15 %. Λόγω του κλίματος η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν πλήρης. Τα σταφύλια δεν παρουσίασαν πρόβλημα ασθενειών. Ήταν πλούσια σε ζάχαρα αλλά και σε ανθοκυάνες και τανίνες.

Οι τιμές στη ζώνη της Ραψάνης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2011 με ελαφρά ανοδική τάση.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, είχαμε ένα βαρύ χειμώνα με πολλά χιόνια και βροχές· την άνοιξη οι θερμοκρασίες ήταν μέσες, με βροχές που οδήγησαν στην κατά τόπους έντονη παρουσία περονόσπορου σε κάποιες ελληνικές ποικιλίες κυρίως.

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και του τρύγου υπήρξε πολύ έντονη ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, με εξαίρεση την πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες βροχοπτώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Λόγω της έντονης ξηρασίας κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και της παρουσίας πρώιμου περονόσπορου σε κάποια αμπελοτόπια, η απόδοση των αμπελιών μειώθηκε τόσο για τις λευκές όσο και για τις ερυθρές ποικιλίες έως και 30%, δίνοντας 400-600 kg σταφύλια/στρέμμα.

Η ποιότητα των σταφυλιών είναι υψηλότερη σε σχέση με τις 2 προηγούμενες χρονιές: 100% υγιή σταφύλια, καλή ωρίμανση των ερυθρών ποικιλιών (ώριμες τανίνες, πλούσιο χρώμα, υψηλή συγκέντρωση), καλή, σταδιακή ωρίμανση των λευκών, με πιο έντονα αρώματα και υψηλή συγκέντρωση.

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΜΕΤΣΟΒΟ

Το 2012 ήταν πολύ βαρύς ο χειμώνας από τα μέσα Δεκέμβρη έως και τα τέλη Απριλίου ενώ και οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο (χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν πολλές ημέρες που παρατηρήθηκε ολικός παγετός). Ο Μάιος συνεχίστηκε με κάποιες βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, και από τις αρχές Ιούνη και τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού το σκηνικό άλλαξε με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις.

Ο τρύγος του Traminer έγινε δεκαπέντε ημέρες πιο πρώιμα σε σχέση με το 2011. Τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους πάνω από 13% vol και υψηλές οξύτητες. Τα Merlot και Pinot Noir τρυγήθηκαν στις 20/9 και το Βλάχικο στις 28/9. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc στις 4/10 με τα σταφύλια να είναι σε άριστη κατάσταση με δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους 14 % Vol και οξύτητες πάνω από 7 gr/lt.

Τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει και μας δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ερυθρών κρασιών δείχνουν ότι έχουμε σκουρόχρωμα κρασιά με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό. Είναι φρουτώδη με αρκετά ψηλές οξύτητες και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Όλα δείχνουν ότι πάμε για μία μεγάλη χρονιά στα ερυθρά αντίστοιχη του 2001.

ΖΙΤΣΑ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την Άνοιξη, αλλά με αρκετές βροχοπτώσεις έως και την αρχή του καλοκαιριού. Αποτέλεσμα να καθυστερήσει το δέσιμο των καρπών.

Αρκετά ζεστό καλοκαίρι που όμως ο καύσωνας που επικράτησε για μερικές μέρες είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί μικρής έκτασης ζημιά στα σταφύλια.

Οι βροχές αρχές και τέλη Αυγούστου ήταν αρκετά ωφέλιμες στο τελικό στάδιο ωρίμασης.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε βροχόπτωση το Σεπτέμβρη βοήθησε την τελική ωρίμαση και την συγκομιδή να επιτευχθούν χωρίς προβλήματα. Προβλέπεται εξαιρετική χρονιά για την ποιότητα των οίνων της ποικιλίας Ντεμπίνα.

Η παραγωγή υπολογίζεται να είναι αυξημένη.

 

Το άρθρο συνεχίζεται…

 

Πηγή: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ

TORUS web site
×

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε
Πολιτική cookies